İş yeri hekimi; İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinde görevlendirilmek üzere Bakanlıkça belgelendirilmiş hekimi ifade etmektedir.
İş yeri hekimliği, hizmetlerini iş yerinin tehlike sınıfı, sektörü ve işçi sayısına göre belirlenen sürelerden az olmamak kaydı ile yürütür.
Muhtemel iş kazaları ve meslek hastalıklarının engellenmesini sağlayan ve etkin bir müdahale planlaması yapan iş yeri hekimleri, şirket yönetimi, formenler ve teknik personeller ile birlikte çalışmaktadır. Lider ve Öztürk OSGB’nin iş yeri hekimleri, iş yerlerinde sağlık ve güvenliği artırmak için iş birliği içinde çalışırlar. Bu sebep ile hizmetlerini verirken gerek ülkemizdeki, gerekse uluslararası uygulamada yürürlükte bulunan tüm kanun ve diğer mevzuatı eksiksiz olarak uygulamaktadır.
Ayrıca, çalışanların fizik muayeneleri sonrası tedavileri kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Medula (Medikal Ulak) sistemi aracılığıyla reçeteleri tanzim edilerek reçete kodları çalışanlara verilmektedir. Bu uygulama sayesinde hem çalışanların sağlık hizmetlerine erişimleri kolaylaşmakta , hem de iş gücü kaybının önüne geçilmektedir.
Tıp fakültelerinden veya yurt dışındaki tıp fakültelerinden mezun olup YÖK denkliği almış olanlar, aldıkları eğitim sonrası yapılan sınavda başarılı oldukları takdirde iş yeri hekimi olabilmektedir. Lider ve Öztürk OSGB bünyesindeki tüm iş yeri hekimleri de bu özelliklere haiz olarak çalışmaktadır. İş yeri hekimliği için uzmanlık branşının ne olduğu önem arz etmemektedir. Herhangi bir branş uzmanı ya da pratisyen hekim, iş yeri hekimi olabilmektedir.
Çalışma hayatının getirdiği çeşitli sağlık problemlerini azaltmaya çalışan, çalışma alanının daha sağlıklı olmasını hedefleyen ve bu hedefin rehberliğini üstlenen iş yeri hekimliği, sorun vuku bulduğunda gerekli müdahaleleri gerçekleştirmektedir. İş Sağlığı ve Kanunu ve yönetmelikleri, iş yeri hekimliğini zorunlu kılmaktadır. İş yerlerinde kriterlere uygun iş yeri hekimi bulundurmayan işletmeler, Lider ve Öztürk OSGB’den iş yeri hekimliği hizmeti almak için tarafımızla iletişime geçebilir veya sitemizde bulunan “Teklif Al” Butonunu tıklayıp gerekli bilgileri girerek tekliflerine ulaşabilirler.
Her çalışan, kendisine değer veren bir iş yerinde çalışmak istemektedir. Mutluluğa ve güvene dayalı iş yeri ortamı, çalışanların performansına
olumlu etki etmektedir. İş yeri hekimliği, işveren için artı bir maliyet olarak görülmemelidir. Bu durum iş yerinin daha sağlıklı hale gelmesini sağlamaktadır. İş yeri hekimliği sayesinde tedavi ve tazminat giderlerinin önüne geçildiği gibi, basit tıbbi tedaviler için oluşan zaman iş gücü kaybının önüne geçilmektedir.
1. İş sağlığı, hijyen, toplu koruma yöntemleri ve kişisel koruyucu donanım konusunda tavsiyede bulunmak,
2. İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışmaları kapsamında iş yerinde periyodik incelemeler yapmak ve risk değerlendirme çalışmalarına katılmak, koruyucu sağlık muayeneleri yapmak,
3. Gece postaları da dahil olmak üzere işçilerin sağlık gözetimini yapmak,
4. Bulaşıcı hastalıkların kontrolü için yayılmayı önleme ve bağışıklarına çalışmaları yapmak, portör muayenelerin yapılmasını sağlamak,
5. Sağlık gözetimi sonuçlarına göre, bulunması halinde İş Güvenliği Uzmanı ile iş birliği içinde çalışma ortamının gözetimi kapsamında gerekli ölçümlerin yapılmasını önermek, ölçüm sonuçların değerlendirmek,
6. İş yerlerinde ilkyardım ve acil müdahale hizmetlerinin organizasyonu, hijyen ve ergonomi alanlarında eğitim vermek,
7. İş yeri yöneticilerine, İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu üyelerine, işçilere sağlık konusunda eğitim vermek,
8. İş Sağlığı ve Güvenliği alanındaki ilgili birimlerle işbirliği sağlamak,
9. İş yeri Hekimi Ve Diğer Sağlık Personelinin Görev, Yetki, Sorumluluk Ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik kapsamında belirtilen diğer çalışmaları yapmak.