İş yerlerinde fiziksel, kimyasal ve biyolojik faktörlerin neden olduğu iş kazalarını, yaralanmaları ve hastalıkları ortadan kaldırmak için iş güvenliği uzmanına ihtiyaç duyulmaktadır. İş sağlığı ve güvenliğini tehdit eden unsurları belirleyen iş güvenliği uzmanı, kazaların nedenlerini tespit etmektedir. Çalışanları potansiyel tehlike barındıran iş materyallerinden ve metotlarından korumaktadır.
Mühendislik lisans bölümünden mezun olan kişiler, iş güvenliği uzmanlığı için uygun olmaktadır. Bakanlıkça yetkilendirilmiş iş güvenliği uzmanlık belgesine sahip olunması gerekmektedir. Teknik öğretmenler, kimyager veya fizikçi unvanına sahip olanlar, iş güvenliği uzmanlık belgesi alabilmektedir. İş güvenliği uzmanları risk durumlarına göre kendi alanlarında A, B ve C olarak sınıflara ayrılmaktadır.
İş nedeniyle oluşabilecek her türlü uzun, orta ve kısa vadeli güvenlik problemlerini ortadan kaldırmayı amaçlayan Lider ve Öztürk OSGB, iş yerinizde iş güvenliği kapsamında tüm tedbirleri almaktadır. Her iş yeri için iş güvenliği büyük önem arz etmektedir. Çalışanların canlarını korumak en büyük amaç olmakla birlikte, cismani zarara uğramalarını engellemek ve iş yerinin maddi varlıklarını da korumak amaçlanmaktadır.
İş kazası yaşama ihtimalini en aza indirgemeye çalışan iş güvenliği uzmanı, ergonomik bir çalışma ortamı sunulmasına da yardımcı olmaktadır. İş güvenliği uzmanlarımız, iş yeri hekimlerimiz ile birlikte çalışmaktadır.
Genel bir görüş olarak benimsenen sadece çok tehlikeli işlerde iş güvenliği uzmanına ihtiyaç duyulması, doğru bir yaklaşım olarak görülmemektedir.
İş güvenliği uzmanlığının rehberliği doğrultusunda kazalar yaşanmamakta veya daha az yaşanmakta ve iş yerleri daha çok kazanç sağlamaktadır. İş yerinin prestijinin artması ile doğru orantılı olan iş güvenliği uzmanlığı, çalışanları ve işverenleri olumlu etkilemektedir. İşletmelerin gerek duyduğu bütün bilgileri edinen ve doğru analizleyen iş güvenliği uzmanları, düzenli olarak işverenlere rapor sunmaktadır.
İş Güvenliği Uzmanının Çalışma Süreleria) Az tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 10 dakika.
b) Tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 20 dakika.
c) Çok tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 40 dakika.” Az tehlikeli sınıfta her 1000 kişi için, tehlikeli sınıfta her 500 kişi için, çok tehlikeli sınıfta her 250 kişi için tam zamanlı, tehlike sınıfına uygun belgeli en az 1 iş güvenliği uzmanı bulundurulması zorunludur.